A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatás nyújtásában.

 A cég története

tortenet1

100 év tapasztalat az öntészetben

A csepeli öntödét Weiss Manfred alapította 1911-ben, azóta működik jelenlegi telephelyén a csepeli ipari parkban. Az 1960-as évek közepéig főleg az ipari parkban tevékenykedő konszern tagjaként a társvállalatok - szerszámgépgyár, egyedi gépgyár, motorkerékpárgyár, csőgyár - öntvényigényeinek kielégítése volt a feladata.

1966-tól egy jelentős profilváltást végrehajtva fő termékköre a járműipari öntvények - elsősorban a német MAN licenc alapján gyártott hathengeres motorblokk - gyártása lett, megtartva azonban a korábbi profilokat is. Ettől az időponttól a 90-es évek elejéig Magyarország legnagyobb egy telephelyen működő öntödéje lett: évi 35.000 tonna lemez-és gömbgrafitos vasöntvény, 5000 tonna acélöntvény és 1000 tonna precíziós öntvény termeléssel. A legtöbb e szakterülethez kötődő új eljárás először itt került bevezetésre Magyarországon, 1978-tól a mai minőségbiztosítási rendszerek elődjének számító Meehanite licencet is üzemszerűen alkalmazta.

A 90-es évek elején korábbi piacai összeomlottak, ezért egy jelentős kapacitás leépítést és egy stabilabb piaci környezetet kellett kialakítani. 1995-ben az öntödét privatizálta az amerikai Universal Automotive Inc (IL). 2004-ig amerikai tulajdonban volt a cég, azóta ismét magyar tulajdonban van.

Az egyedüli tulajdonos Dr Sohajda József hosszú évekig a Magyar Öntészeti Szövetség elnöke volt, az egyetemi öntőmérnök képzés elismert gyakorlati szakembere.

A cég méretével kapcsolatos adatok az Aktualitások menüpont alatt találhatók.

Az öntöde az elmúlt évtizedekben a komplex, nagy magigényű lemez-és gömbgrafitos öntvények gyártására szakosodott. Ezen belül 2003-tól kezdődően nagyobb mértékben specializálódtunk a szivattyú és szerszámgép öntvények gyártására.

Ennek megfelelően egy jól képzett mérnök- és szakmunkás team alakult ki, széleskörű gyártási tapasztalattal. Ez teszi lehetővé jelenlétünket az EU és az USA piacain, amelyek ma már meghatározóak az értékesítésünkben.

A cég folyamatosan fejleszti a gyártási és munkakörülményeket. A főbb beruházások a legutóbbi években:

  • 2011: Új integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése
  • 2012: Új mintaraktár kialakítása, irodaépület felújítása
  • 2013: Új anyagvizsgáló laboratórium üzembe vétele
  • 2015: Régi hálózati frekvenciás kemence teljes felújítása